Czym różnią się dachówki ceramiczne?

Jeżeli zdecydujemy się na pokrycie naszego domu dachówką ceramiczną, musimy zastanowić się nad wyborem konkretnego rodzaju, dzielą się one bowiem na: naturalne, angobowane oraz glazurowane. W tym artykule opiszemy każdy rodzaj i zastanowimy się jaki wybór będzie najlepszy.

 

Naturalne

Najtańszym rodzajem ceramicznych pokryć, jest dachówka naturalna. Jednakże patrząc na skalę całego pokrycia dachowego, różnica cenowa jest niewielka w stosunku do dachówki angobowanej. Jest to również bez wątpienia najrzadziej wybierany rodzaj dachówki, ponieważ inne rodzaje posiadają lepsze właściwości, co przekonuje inwestorów.

Dachówki naturalne powstają podczas procesu wypalania, naturalnie osiągając odcień czerwonego koloru. Odcienie mogą różnić się od siebie zależnie od miejsca w którym wydobywane są składniki do jej produkcji. Powoduje to, że nawet dachówki wyprodukowane w tym samym czasie i miejscu mogą różnić się nieco odcieniem, co dla niektórych może nie stanowić żadnego problemu, a czasami wręcz jest uważane za zaletę, nadając „charakter” pokryciu dachowemu. W wypadku, gdy chcemy aby powierzchnia naszego dachu była jednolitego koloru, lepiej zdecydować się na dachówki angobowane lub glazurowane.

Dachówki naturalne posiadają również porowatą powierzchnię, co niestety wpływa na porastanie mchem oraz łatwemu uleganiu zabrudzeniom. Dlatego, jeżeli nasz dom znajduje się w zalesionym miejscu, bezpieczniej będzie zdecydować się na wybór innych dachówek, chyba że celowo chcemy osiągnąć efekt podstarzałego domu.

 

Angobowane

W skład angoby wchodzi specjalnie przygotowana ciekła masa gliny z dodatkiem odpowiednich minerałów bądź tlenków metali. Dzięki takiemu zabiegowi, paleta kolorystyczna dachówek może rozszerzyć się o inne kolory niż naturalna czerwień. W przeciwieństwie do naturalnych dachówek, angobowane mają jednolite zabarwienie w takim samym odcieniu.

Gładka powierzchnia takich dachówek, znacznie zwiększa odporność na wszelkie zabrudzenia i porastanie mchem. Oprócz tego, angoba posiada otwarte pory i nie zamyka struktury dachówki, co przekłada się na dobre właściwości dyfuzyjne.

 

Glazurowane

Skład takich dachówek to w większej części zdrobnione, stopione szkliwo, które jest wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Jest to najdroższy wybór ze wszystkich wymienionych. Do zalet bez wątpienia należy zaliczyć jeszcze lepszą odporność na zanieczyszczenia i porastanie mchem niż w przypadku dachówek angobowanych. Dzięki swojej szklistej powierzchni, dachówki te nie będą bardzo długo wymagały czyszczenia, ze względu na zmywanie zabrudzeń podczas opadów.

 

Jaki rodzaj dachówki będzie najlepszym wyborem?

Naturalne dachówki są przeważnie wybierane w przypadku, gdy chcemy osiągnąć tradycyjny wygląd bądź odnawiając stary dom, w celu zachowania jego pierwotnego stylu.

Angobowane dachówki to świetne rozwiązanie pomiędzy naturalnymi a glazurowanymi. Jest to dobry wybór, patrząc na stosunek ceny do właściwości.

Glazurowane dachówki są wybierane, gdy chcemy uzyskać najlepszą ochronę przeciw zabrudzeniom i porastaniu. Glazura to dla większości najlepsza estetycznie opcja, jednak cena jest znacznie większą, więc nie każdy inwestor będzie mógł pozwolić sobie na taki wybór.

 

Trwałość

Bardzo ważne jest aby pamiętać, że każda dachówka, niezależnie od tego jak jest wykończona – ma taką samą wytrzymałość. W przypadku glazury czy angoby, nie ma to żadnego wpływu na żywotność dachówek. Parametrem, który najbardziej wpływa na żywotność jest mrozoodporność. Jeżeli nasza dachówka przyjmuje małe ilości wody, powinna przetrwać bardzo wiele cykli zamarzania i odmarzania, niezależnie od pokrycia warstwą wykończenia.